5 tips om je relatie met je (tiener) dochter te verbeteren:

Ach, die meiden van ons; het ene moment wil je ze in een doosje doen, om de tijd voor altijd stil te laten staan en de momenten samen koesteren. Het andere moment drijft ze jou tot waanzin, niet voor rede vatbaar en is er geen land mee te bezeilen.

Zij denkt dat ze al zoveel is, dat ze alles beter weet en dat ze prima als een gelijkwaardige volwassenen behandelt kan worden. Maar op andere momenten kruipen ze bij jou op schoot en willen ze alleen maar geknuffeld worden alsof ze nog maar 5 jaar oud is.

Keuzes

kim holterman, journal, gratitude, dankbaar, rachel hollis, structuur, zelfvertrouwen, tieners, focus, meditatie, gabby bernstein, paperblank,

Maak het makkelijk voor je dochter om de juiste keuzes te maken; (ook als jij er niet bent!) zorg bijvoorbeeld dat er altijd vers fruit in huis is, dat er snack komkommers of mini tomaatjes op het aanrecht staan. 0% limonade etc. En haal die cola, chips of dat snoep pas in het weekend!

Powerstruggle

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als tiener kon ik het al heel slecht hebben dat iemand tegen mij zei wat ik “ moest” doen en nu ik ouder ben, is dat niet veel beter geworden.

Datzelfde geldt voor onze tienermeid; Wij leven niet meer in dezelfde tijd als toen wij tieners waren; de tijd dat onze vader zei “zo gaan we het doen”. Of we het nu leuk vinden of niet. In deze tijd, waar onze dame een (hele duidelijke) eigen mening heeft, al dan niet door ons gecreëerd of gestimuleerd, werkt het beter om haar “uit te nodigen” : “goh, is het een idee dat….” Geef haar een keuze.

Het gaat niet om wat je zegt, maar om wat je doet

Onderschat niet dat zij de hele dag al moet “luisteren” - op school, op sport etc. En natuurlijk in huis; want tegenwoordig zijn wij ouders bezig met “ik verwacht dat je dit gaat doen, omdat…… “ pedagogisch is dat namelijk heel verantwoord 😉

In plaats van praten en vertellen waarom, geef het goede voorbeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen; als jij rustig aan tafel gaat zitten of op de bank met een tijdschrift of goed boek, zul je merken dat je tiener zo bij je komt zitten.

Samen bewegen

kim holterman, journal, gratitude, dankbaar, rachel hollis, structuur, zelfvertrouwen, tieners, focus, meditatie, gabby bernstein, paperblank,

Hahaha, nee, nee, nee, ik ben niet weer zo’n iemand die jou en je dochter gaat vertellen om meer te sporten. Sterker nog, ik vind het niet eens leuk. De beste gesprekken die ik met mijn dochter heb is wanneer we de honden uitlaten. En ook al heb je geen hond, ga een stuk wandelen! Dit hoeft echt niet in een keer 5 km te zijn, maar ga 15 minuten lopen. Je zult zien hoe goed dit is, voor zowel jezelf als je dochter, als voor jullie samen.

Je gaat namelijk merken dat ook al “is het allemaal goed gegaan op school”, tijdens het wandelen gaat jouw dochter vanzelf een bepaald voorval bespreken op school, of die ene vriendin heeft dat gezegd.

Maak er een nieuw dagelijks ritueel van; even uit je huis, uit het ritme van de dag, lekker naar buiten!

Structuur

kim holterman, journal, gratitude, dankbaar, rachel hollis, structuur, zelfvertrouwen, tieners, focus, meditatie, gabby bernstein, paperblank,

Denk eens terug aan de tijd dat zij pasgeboren was. De tijd dat ze maar een paar weken oud was; wat deed jij het goed; Rust, Reinheid en Regelmaat. je wist precies hoe laat ze haar flesje moest hebben, hoe laat ze haar fruithapje mocht hebben, wanneer een broodje etc. En niets kon er voor zorgen dat jij deze structuur ging loslaten, want, dit was het beste voor je kind. En in de basis is dat eigenlijk nog steeds zo. Voor jou, voor haar en dus voor het hele gezin.

Ik weet heel goed hoe het gaat, echt; als ze net geboren is ben je super consequent. en na een paar jaar ben je er eigenlijk wel een klein beetje klaar mee om constant achter haar aan te rennen. Hoe fijn zou het zijn wanneer je even rustig kunt zitten, bijkletsen, wijntje erbij, zonder dat je iedere keer om moet kijken.

En als ze dan ouder wordt, dan kan dat ook steeds beter en krijg je meer vrijheid. Ze kunnen al een keer een uurtje alleen thuis zijn, misschien zelfs al wel een avondje etc. Maar feit blijft, dat ook al voelt zij zich heel groot en “volwassen” dat is ze echt nog niet. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het tot laat in je tienerjaren duurt voordat beide hersenhelften compleet volgroeid en op elkaar aangesloten zijn, zodat onze tienerdame exact al haar daden acties kan overzien!!

Wanneer jij en ik willen dat jouw dochter zelfstandiger wordt, geen dingen meer vergeet, heeft zij een structuur nodig. Mijn dochter is dol op lijstjes. Wel de lijstjes die ik voor haar maak, want uit zichzelf doet ze dit nog niet.

Next
Next

Papa's Meisje Zo kan jij haar grote voorbeeld zijn