Papa's Meisje Zo kan jij haar grote voorbeeld zijn

kim holterman, journal, gratitude, dankbaar, rachel hollis, structuur, zelfvertrouwen, tieners, focus, meditatie, gabby bernstein, paperblank,

Zoals je inmiddels weet zet ik mij in voor Meiden en hun (vaak vertekende) zelfbeeld. Niet alleen mama is hierin een groot voorbeeld - ook vaders - om welke reden dan ook kunnen het goede voorbeeld aan hun dochter geven.


Dit is wat vaders (en zeker ook moeders) kunnen doen aan een beter zelfbeeld van hun dochters

WEES BEWUST VAN WAT JE ZEGT

Onlangs hoor ik mijn neef praten over een vriendje van een van zijn kinderen over hoe “dik hij wel niet is” - en heel eerijk, persoonlijk vond ik er niets diks aan - dus ik vroeg hem hoe hij over mij dacht, of over mijn dochter; want wij hebben toch een redelijk normaal maatje 42. Vond hij ons ook te dik? “Nee, dat is anders” Hoe dan? 

Verkijk je er niet op; Als jij als vader zegt dat een vrouw sexy, dun, dik of lelijk is, zal jouw dochter dat echt persoonlijk opvatten en zij zal direct denken dat jij vindt dat zij er op een bepaalde manier uit moet zien. 

Hierdoor kunnen meisjes een ongezonde nadruk op hun uiterlijk leggen, of zich aan een verkeerde maatstaf meten. Probeer je als vader dus bewust te zijn van wat je zegt.

kim holterman, journal, gratitude, dankbaar, rachel hollis, structuur, zelfvertrouwen, tieners, focus, meditatie, gabby bernstein, paperblank,

JE DOCHTER HOORT ECHT WEL HOE JIJ OVER VROUWEN PRAAT EN DENKT. 

Toen mijn dochter klein was, danste en zong ik ook vrolijk mee met K3; totdat ik een keer met haar naar een concert van hen ging en mijn ogen uitkeek; Meisjes door het dolle omdat hun grote idolen zo dichtbij waren, mama’s die vrolijk meedansten en stiekem een beetje jaloers zijn op die mooie meiden maar wat mij het meest verbaaste waren al die papa’s die erbij waren!! En terecht; de jurkjes zijn korter dan kort en laten we eerlijk zijn, die meiden zijn natuurlijk prachtig om te zien.  En heb jij wel eens heel kritisch naar de songteksten geluisterd? 

Lang verhaal kort; De popcultuur bombardeert meisjes met de boodschap dat vrouwen om hun seksualiteit gewaardeerd worden. De videoclips liegen er immers niet om; de ene clip is nog bloter dan de ander. Zelfs K3 loopt al in sexy, korte rokjes rond. 

Laat als vader juist ook je waardering blijken voor andere rolmodellen waarbij het niet om het uiterlijk draait. Denk eens aan de succesvolle zangeres Adele, die tot voor kort alles behalve maatje model was of bekende sporters zoals Ireen Wüst. Bij hen draait het niet om het uiterlijk maar om hele andere  kwaliteiten.


WEES BEWUST VAN HOE JE KIJKT. 

Wij vrouwen zijn zo opmerkzaam. Ongeacht de leetijd, ook jonge meiden zien heel veel, zo niet alles. Je dochter heeft daarom ook feilloos door wat jij doet en waar jij je blik op vestigt. Of dit nu gebeurd wanneer je op een terras zit, naar de televisie kijkt of de “Linda.” doorbladert. 

Als vaders voortdurend hun aandacht geven aan vrouwen die (te) sexy gekleed gaan, of erg schaars gekleed zijn, sturen zij de boodschap dat liefde en erkenning ‘verdiend’ wordt door op zo’n manier gekleed te gaan. 

kim holterman, journal, gratitude, dankbaar, rachel hollis, structuur, zelfvertrouwen, tieners, focus, meditatie, gabby bernstein, paperblank,

VERTEL HAAR HOE MOOI ZE IS

Je kan nooit te vaak tegen je dochter zeggen dat ze prachtig is. Dat haar haren mooi zitten, dat ze leuke kleding aan heeft, ook al zou dit niet altijd je eigen keuze zijn. Feit blijft dat ze waarschijnlijk heel erg haar best gedaan heeft in de ochtend, kijk eens naar haar ogen, wanneer papa haar zegt dat ze er prachtig uitziet. 



PRIJS HAAR VOOR WIE ZE IS.

Vertel als vader je dochter vaak welke kwaliteiten ze heeft, hoe mooi ze is zoals ze is, welke goede keuzes ze maakt of dat je waardeert dat ze zo haar best doet in huis of op school. Dit helpt haar om haar zelfvertrouwen te doen groeien en geeft je dochter het vertrouwen om te zijn wie ze is.

BLIJF BETROKKEN BIJ JE DOCHTER.

Uit onderzoek blijkt dat meisjes met een beperkte rol van een vaderfiguur in hun leven twee tot drie keer meer kans hebben op problemen zoals depressie, agressie, criminaliteit, tienerzwangerschappen, falen op school enzovoort. 

Betrokkenheid van een vader is dan ook een enorm groot onderdeel van een gezond zelfbeeld voor meisjes. Ga samen een leuk dagje uit, vertel haar waar jij je mee bezig houdt en als ze oud genoeg is, mag je haar rustig vertellen wat je onzekerheden zijn ten aanzien van haar. Wat vind je lastig om mee om te gaan? Geef haar advies en vertel haar dat je van haar houdt.


ETEN IS ETEN.

Wanneer een meisje voorbij haar 10e levensjaar is, veranderd er zoveel in haar lichaam; niet alleen haar lichaam veranderd, ook de hormonen beginnen een rol te spelen en dat heeft weer invloed op hoe zij zich voelt en hoe zij er uit ziet. Eten kan dan een gevoelig onderwerp zijn; Probeer je ervan bewust te zijn dat eten gewoon eten is. Leg nergens de nadruk op. Of jullie dus pizza of een gezonde salade eten: allebei is het gewoon lekker. Schep ook niet maar één keer op met het commentaar dat je anders te dik wordt. Nogmaals, die meiden zien allen, maar kopiëren ook alles. Eén keer opscheppen is prima, maar dan omdat je vol zit en niet omdat je aan de lijn denkt.



kim holterman, journal, gratitude, dankbaar, rachel hollis, structuur, zelfvertrouwen, tieners, focus, meditatie, gabby bernstein, paperblank,

HOUD REKENING MET JE EIGEN LICHAAM.

Wat voor vrouwen geldt, geldt ook voor mannen; zij vinden het steeds belangrijker hoe ze eruitzien. En het is belangrijk dat je ook hierin het goede voorbeeld geeft en dus op een gezonde manier met je uiterlijk om moet gaan. 

Wanneer je regelmatig commentaar geeft over je eigen uiterlijk, omdat je vindt dat je moet afvallen, naar de sportschool moet gaan, of gezonder moet eten, geef je een ongezonde boodschap af. 

Dus nogmaals geef vooral het goede en gezonde voorbeeld, maar voorzie dit niet telkens van negatief commentaar. Ook al is het commentraar voor jezelf bedoeld.

EN LAST BUT NOT LEAST; DOE DEZE DINGEN OOK VOOR JE PARTNER.

De manier waarop jij met je vrouw of vriendin omgaat, heeft invloed op de manier waarop je dochter verwacht behandeld te worden. 

Geef jij  je vrouw vaak complimentjes over uiteenlopende zaken, zoals bijvoorbeeld haar uiterlijk, dan heeft dat een positieve impact op je dochter. 

Niet alleen zal je dochter zichzelf gaan waarderen voor dezelfde eigenschappen als haar moeder, maar zij leert bovendien wat “normaal” is in een relatie; dat zij niet hoet te veranderen voor haar toekomstige partner, dat zij goed genoeg is, dat zij het verdiend om met respect behandeld te worden. 

Previous
Previous

5 tips om je relatie met je (tiener) dochter te verbeteren: